Såleggi - Lom - Galdhøpiggen - Læshøe - Kvittingskjølen osv.

Aktiviteter og
turer

AKTIVITETER OG TURER PÅ LEIRSKOLENDSC_0077

Hver dag er det fokus på lagarbeid, både på kjøkkenet og vasketjeneste – hvert rom har en oppgave hver dag, og disse oppgavene rulleres. Rominspeksjon foretas hver dag og elevene får poeng ut fra renhet, orden og kreative innspill i form av dikt, sang, skuespill. eller spille et instrument om de har med seg dette. Siste kvelden er den store festaften med premiering av beste rom gjennom uka. Hvert rom oppfordres til å presentere et kreativt innslag for de andre elevene. Vi tilbyr også frivillig morgenyoga for lærere og elever om dette er ønsket.

VINTERFJELLET

En dag hos oss kan inneholde aktiviteter som skileik, der vi legger ut på en kort tur i lett terreng, finner en fin bakke og leker med ski på beina. Bli kjent med snøens egenskaper, lær å takle uventede problemer når vi er ute på tur, få undervisning i førstehjelp .

Vi tilbyr  innføring i ulike overlevingsteknikker i det norske vinterfjellet, f.eks graving av snøhule, bygging av vindsskjerm OLYMPUS DIGITAL CAMERAog/eller igloo, eller opplæring i skredlære der elevene får kjenne på hvordan det kan være å bli tatt av et ras. Graving av snøhule tar som regel mye lengre tid enn elevene forventer, så en koselig leirplass med bål og noe grille hører med. Etter å ha spist middag hjemme og tørket sko og klær, kan de som vil oppleve hvordan det er i sove en natt i snøhule.

Det er flott fjellterreng rundt Soleggen, med mange muligheter for skiturer. Den lengste skituren er på 10 timer, og går til Kvittingskjølen, en topp på 2064 moh. Dette er vanligvis en tur for de aller ivrigste, samt lærere. Det er også mulig med kortere turer til nærliggende topper, som f.eks Såleggi, Læshøe, Mjølkehaugen eller Rubsknubben. Det er også mulig å gjøre langturen til en felles skiopplevelse for hele klassen, med en lengre tur innover Meadalen.

VÅR OG HØST I FJELLET

På våren og høsten byr fjellet på andre utfordringer enn om vinteren, felles er at vi tilbringer mye av tiden utendørs. Fotturer i fjellet er en viktig del, vi tilbyr topptur til Galdhøpiggen dagsturer i nærområdet, f.eks opp på Såleggi – fjellet som har gitt navn til fjellstua vår. OLYMPUS DIGITAL CAMERAPå Læshøe-turen er det mulig å bade i et fjellvann, prøve klatring med tau, seler og hjelmer eller rapellering. Vi vanderer ned til Lom på urgammel setersti hvor vi bl.a. passerer gamle vikinggraver – i Lom er det mulig å besøke steinsenteret og stavkirken. En annen tur går til den biodynamisk drevne gården Nordigard Aukrust, der vi utforsker urtehagen, plukker blomster, hilser på dyra og andre aktiviteter. Grottevandring i marmorgrotter i Bøverdalen er spesielt populært, der elevene får bli med på en tur langt innover i fjellet. Vi tar oss frem ved hjelp av tau og hodelykter, og griller pølser underveis. Et annet alternativ er krystall-leiting i Bøverdalen – etter en time med buss og et par timers vandring i fint sæterlandskap graver vi etter små, sekskantede krystaller. I tillegg til alt dette arrangerer vi luftgeværkonkurranse og det store soleggen seilaset der elevene lager hver sin farkost av materialer de finner i skogen – og seiler om kapp i kanalen nedenfor fjellstua.