Om leirskolen

Velkommen til leirskoleoppholdOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Soleggen Fjellstue ligger i Meadalen i Lom kommune, i utkanten av Jotunheimen, 957 m.o.h. Stedet ligger i naturskjønne omgivelser nær tregrensen, med fjellbjørkeskogen nedenfor og høyfjellet ovenfor. Områdene rundt Soleggen kan by på det meste av naturopplevelser.

Soleggen består av en hovedbygning og et gammelt tømmerhus, hvor leirskolelederne bor.

Soleggen Fjellstue drives som en stiftelse og har et styre som består av lærere og foreldre ved Rudolf Steinerskolen i Oslo. De leirskole ansatte har ansvaret for den daglige driften.

Dette skrivet er ment som en hjelp i forberedelsene og planleggingen av leirskoleoppholdet på Soleggen.

 

LEIRSKOLEN

DSC_0624På Soleggen benytter vi mesteparten av tiden ute, i en eller annen form for aktivitet. Det viktigste er ikke å gå lange, slitsomme turer, men å møte naturen og være nær elementene og hverandre. Elevene møtes i andre omgivelser og treffer nye mennesker, noe som gir mulighet for nye erfaringer og bekjentskaper.

Vi ønsker at alle skal få et opplevelsesrikt og utbytterikt opphold. Dette krever at alle yter sitt beste for fellesskapet.

 

ANKOMSTDAG

Hvis ikke annet er avtalt er ankomsten mandag ettermiddag, ca. kl. 16.00. Elevene pakker ut, gjør seg kjent ute og inne og vi rekker en liten samling før middag. For klasser som kommer langveis fra, kan overnatting på Rudolf Steinerskolen i Oslo (på Hovseter) være en mulighet (tlf. 22 13 95 30).

Etter middag ankomstdagen møtes de voksne for å fordele arbeidsoppgaver, snakke om opplegget og planlegge uken som helhet. Dersom det er forhold vi må ta spesielt hensyn til når det gjelder elever, vil vi gjerne bli informert om dette.

 

ANSVAR OG ARBEIDSOPPGAVER

Driften er basert på at alle voksne som er med klasser til Soleggen er aktive og deltar i forskjellige arbeidsoppgaver. Det kreves ingen spesielle forkunnskaper fra voksne som vil være med.

Ute på tur:
I utgangspunktet må alle elever ut på tur hver dag, og vi ber lærerne om å hjelpe til med å få til dette. Leirskoleleder og lærer vurderer i fellesskap om en elev ikke er frisk nok til å være med på uteaktiviteter. Dersom man er i tvil, kontaktes hjemmet og evt. lege i Lom. Om en elev må være igjen på huset, må en voksen (ansatt/lærer/foreldre) være tilbake på leirskolen for å passe på.

Vi håper også at klasselærer er innstilt på å hjelpe til med gjennomføringen av DSC_0378leirskoleprogrammet dersom det er aktiviteter som krever flere ledere. Endringer i turopplegget underveis skjer i samråd med leirskoleledere.

Innendørs:
Lærerne har ansvaret for at elevene kommer i rett tid til måltider og daglige møter. De har også ansvar for å holde ro og orden, ikke minst om natten. På kveldssamlingene har lærerne ansvaret.

Hvis brannalarmen går, er lærerne ansvarlig for å gå ut og samle/telle elevene. Om nødvendig kan en av lærerne få ansvar for spesielle oppgaver i forhold til brannsystemet. Leirskoleledere delegerer oppgaver under en øvelse/brann.

Elevene blir delt inn i grupper som har kjøkkentjeneste med oppvask, samt vasking av fellesarealene. En voksen får ansvar for å styre oppgavene.

 

DAGSPLAN

Tid                                    Hva skjer
07.30                                    Vekking
08.00                                    Frokost (smøre matpakke, fylle termos/drikkeflaske)
09.00                                    Morgensamling
09.30                                    Arbeidsoppgaver/pakking av tursekk/rominspeksjon
10.00-11.00                        Turavgang
17.00/18.00                        Middag
18.00-19.00                        Fritid/arbeidsoppgaver/kveldssamling/lek/konkuranser
22.00-22.30                        På rommene/ Ro

 

HUS OG ROM

IMG_0442På Soleggen ønsker vi at huset skal oppfattes som et hjem for elevene den tiden leirskoleoppholdet varer, med de plikter og rettigheter dette innebærer.

Elevrommene har enkel standard. Rommene har vaskeservant, det er toaletter på gangen og dusjer i kjelleretasjen. Det er puter, men ikke dyner i sengene, alle elever må ta med sovepose, laken og putevar. De putetrekk og laken som ligger på sengene er kun ment som beskyttelse, og medbrakt sengetøy legges på med en gang. Lærerrommene (8 stk.) har eget bad. Det er dyner til utlån, men ta med sengetøy. De voksne får egne rom, så langt det rekker.

Elevrom 1. etg.: 7 firemannsrom

Elevrom 2. etg.: 4 firemannsrom + 2 femmannsrom + 2 tremannsrom

 

AVREISEDAG

Etter frokost på lørdagen er det pakking, rydding og vask av rom og fellesarealer. Leirskoleledere godkjenner rommene før avreise.

 

ANDRE OPPLYSNINGER

 • Det er ikke kiosk på Soleggen.
 • CD-spiller/MP3-spiller eller andre dupeditter er ikke tillatt på Soleggen.
 • Det er svært dårlig mobildekning og foretrekker at lærer samler inn mobiltelefoner også.
 • Det finnes enkelte spill på Soleggen til bruk i fritiden.
 • Elevene skal ikke ha med eget snop eller brus. Eventuelt kan lærer ha med noe felles som fordeles likt. Desverre ser vi at det er store forskjeller i hva elevene får ha med seg. Dette skaper unødvendige krangling og at ting blir borte fra rommene.

 

UKEPROGRAM

Vi har nedenfor satt opp hvilke muligheter som finnes i området rundt Soleggen og vil forsøke så langt det er mulig å tilpasse aktivitetene til de enkelte gruppers forutsetninger, ønsker og behov. Vi må alltid ta hensyn til vær og føreforhold som avgjør når og hvordan aktivitetene kan gjennomføres.

 

Vinter:DSC_7519-B

Skileik
Vinterfjellet, hva krever det? Vær og vind, bekledning, hva slags utstyr må vi ha i sekken?
Vi går en kort tur i lett terreng, finner en bakke og leker med ski på bena.
Hvordan oppføre seg i vinterfjellet?
Bli kjent med snøens egenskaper, lære å takle uventede problemer når vi er på tur, litt undervisning i førstehjelp.

Bo i snøen
Vi lager vindskjerm og nødbivuakk, kanskje iglo og snøhule, kanskje overnatter noen ute.

Heldagstur
Tur til en fjelltopp, en sæter, innover i dalen, i bjørkeskogen og/eller tur til et skileikområde.

 

Vår/høst:

Muligheter til fots fra Soleggen:DSC_0109

 • Dagstur til Læshøi. En fjellrygg på ca. 1200 m.o.h. med flott utsikt mot Lom og Bøverdalen. En høyfjellsopplevelse. Rundtur på ca. 5-6 km. Muligheter for å bade i et tjern, prøve fjellklatring med tau, sele og hjelm. Det er også mulig å bruke en hel dag på klatring.
 • Topptur til Såleggi, 1540 moh. En fjelltopp med utsikt over noen av Norges høyeste fjelltopper. Ca. 12 km. På veien passerer vi Sålell, ei gammel sætergrend, hvor vassvegen som renner ned til Lom starter.
 • Vandring på setersti fra Soleggen til Lom, fra høyfjell til dalbunn. Vi følger en gammel setersti ned til Lom sentrum. På vegen ned er det en natursti som gir informasjon om geologi, biologi, arkeologi, fugleliv med mer. I Lom er det mulig å besøke steinsenteret og stavkirken. Returen kan være til fots (rundtur) eller med buss. Turlengde ca. 6 km (12 km hvis man velger å gå tilbake).
 • Vandring (ca. 8 km) ned til den biodynamisk drevne gården Nordigard Aukrust. Vi utforsker urtehagen, plukker blomster, bær, hilser på dyrene med mer. Retur med buss.
 • Kveld/overnatting ute. Vi setter opp lavvo eller gapahuk, fyrer bål, griller, lager kakao.

Muligheter med buss fra Soleggen:snowmelt falls

 • Grottevandring i marmorgrotter i Bøverdalen. Det finnes flere grotter av ulik størrelse og lengde. f.eks. kan man krype gjennom ”Nåløyet” i spiralgrotta.
 • Topptur til Nord-Europas høyeste fjell Galdhøpiggen (2469 m.o.h). Buss ca. 1,5 t fra Soleggen til Juvasshytta 1835 m.o.h. Derfra ca. 4 timers gange til toppen. På veien krysser vi den snødekte Styggebreen og går i tau med fører. Denne turen forutsetter godt vær.
 • Fjellklatring og rappellering i fjellvegg 3 km fra Lom sentrum. Mange og varierte klatreruter på alle nivåer.
 • For dem som er geologisk interessert befinner vi oss i grenseområdet mellom gneis – grunnfjellbergarter, og den dyperuptive sone som danner Jotunheimområdet. Ca. 15 km fra Lom, og etter en halv times vandring finnes et Thulitt-brudd. Thulitt er Norges nasjonalstein. På vei til Otta (1 – 1,5 t kjøring) er det klebersteinsbrudd.

Hvis man ikke kommer med egen buss som står hele uken på Soleggen, kan man leie buss til de enkelte turer man vil på. Utgifter til buss må klassene selv betale.

 

UTSTYRSLISTER

Vinter

Vår/høst